VALSTYBĖS PARAMOS PRIEMONĖS: VIENOS ĮGAUNA PAGREITĮ, KITOS – STRINGA

Valstybės paramos priemonės: vienos įgauna pagreitį, kitos – stringa

Karantinas dėl Covid-19 viruso epidemijos Lietuvoje jau atšauktas,  bet vis dar lieka daugybė patiriančių sunkumų verslų, teigia Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis.

Pasak jo, daugelį įmonių vis dar gelbsti kai kurios valstybės paramos priemonės, tačiau anot “Invegos” statistikos, keletas jų vis dar stringa.

Subsidijos prastovoms ir mikroįmonėms save pateisino pažymi LVK prezidentas.  Pasiteisino būtent tiesiogiai nukreiptos į verslą priemonės, tokios kaip nuomos mokesčio kompensavimas, subsidijos mikroįmonėms,  paskolos, savarankiškai dirbančių asmenų subsidijos, bei parama darbo vietų išsaugojimui.  Anot jo, pirmąjame etape šios priemonės buvo svariausios, nes įmonėms reikėjo greito  trumpalaikio likvidumo palaikymo.

Parama mikroįmonėms veikė efektyviausiai, pažymi A. Romanovskis: „VMI – efektyviausia priemonė, kai pasijungė su subsidijomis mikroįmonėms – tai tikrai pavyzdinis atvejis, kai parama per trumpą laiką buvo išdalinta greitai ir masiškai.

Prastovų kompensavimas, LVK prezidento teigimu, tai antroji labiausiai pasiteisinusi priemonė, kuri veikė geriausiai ir iki šiol yra populiariausia, – „Pradžioje strigo, bet dabar, kai sistema sudėliota, esminių iššūkių nėra. Bent jau aiškiai suprantama, kad galima pasidengti didžiąją dalį sąnaudų darbo vietos prastovų“, – sako A. Romanovskis. Subsidijos dydis gali siekti 90 arba 70 procentų nuo darbo užmokesčio. Likusią dalį – 10 arba 30 proc. – turi dengti darbdavys.

Reikia konsultacijos? Kreipkitės į profesionalus.

Šaltinis: delfi.lt